Hamurişleri

 

Tarifi Paylaşan Üyemiz: gurhancagin      Yükleme Tarihi: 07-04-2019

Kıbrıs Köy Ekmeği

Malzemeler: 4 Bardak Un (Yaklaşık 600gr) Tercihe göre Tam Buğday, Beyaz yada Karışık un.
1 Çorba kaşığı ruşeym (isteğe bağlı)
1.5 - 2 bardak Arası Su.
20gr Tuz
30ml Zeytin yağı
30gr Şeker veya Bal (İsteğe Bağlı)
Ekşi Maya 35 G (1 paket) veya 10gr Aktif kuru maya
Bir tatlı kaşığı Susam
2 Çay Kaşığı Çörek otu (Garacocco)

Baharatı için:
Toplamda Karışımdan Ekmeğe silme 1 tatlı kaşığından az katılacak.
- Yeni Bahar (Dolu Boş)
- Karanfil
- Anason
 
Hazırlanışı: Baharat için anason, karanfil ve yeni baharı değirmende veya havanda iyice öğütüp toz haline getirin. Her bir baharattan eşit miktarda katılmalı, daha sonra kullanmak üzere fazla yapılabilir. Bu baharattan Ekmeğe fazla katılmamalı, aksi taktirde ekmek acı olacaktır. Silme 1 tatlı kaşığından biraz az yeterlidir.

Susam ve Çörek otu hariç, tüm Ekmek karışımını bir hamur yoğurma makinesinde veya elde iyice yoğurun. Daha sonra kabarması için birkaç saat dinlenmeye bırakın, hamur en az 2 katına kadar kabarması gerekli.

Ufak bir cezveye su koyarak susamları ekleyip biraz kaynatın, sonra suyunu süzüm bir havlunun üzerinde kurumaya bırakın.

Ekmek Hamuru kabardıktan sonra pişirme kabına alarak şekil verin, üzerini biraz ıslatarak susam ve çörek otu ile kaplayın.

Önceden ısıtılmış 180-190 Derece fırında yaklaşık 30-40 dakika pişirin, üzeri kızardıktan sonra çıkartabilirsiniz.

Çıkarttıktan sonra, ekmeğin altı nefes alacak bir yerde 1 saat kadar dinlendirin.

Afiyet Olsun
 
Ait Olduğu Ülke: KKTC
Ait Olduğu Yöre: Akdeniz